Stavningskontroll, någon?

”Jag tycker att UD gör ett undermåligt jobb” | Nyheter | Aftonbladet.

Nu är rubriken korrigerad. För en stund sedan såg det ut så här:

Det tycker jag att Aftonbladets skribenter gör också, rätt ofta. Man har ju tydligen sparkat de mänskliga korrekturläsarna för att man tycker att det räcker med rättstavningsprogrammen. Men hur vore det om man använde sig av dem då? Med tanke på att artikeln under rubriken innehåller en vanvettig massa språkliga dumheter (som förmodligen kommer att rättas vartefter läsarna gjort reporterns jobb och korrekturläst texten, samt mailat in förslag på ändringar) kan man inte ens ha använt sig av stavningskontrollen här.

Vad är till exempel ”infrastruktioner”? Vad betyder meningen ”Där ser vi att infrastruktioner är svårt”? Och sedan kommer  ”härdsmällta” och ”bedömninigen”.

Jag kopierade in texten i Word och fick röda streck under samtliga av dessa.

Missförstå mig rätt, det handlar om en allvarlig händelse, man vill att det ska gå snabbt och det viktiga är att innehållet går fram. Självklart är det så. Men just detta är i sig inga brådskande nyheter, det är personer som framför klagomål på UD, det hade nog inte gjort så mycket om det tagit en kvart till innan artikeln kom upp så att den hade kunnat snyggas till lite.

Framför allt är det märkligt att en person som har journalistutbildning inte är mer mån om att skriva ordentligt? Borde inte ett visst språkintresse medfölja viljan att utbilda sig till journalist?

(Och ja, jag vet att det oftast inte är samma personer som skriver artiklarna som sätter rubrikerna, men i så fall har vi att göra med två slarvputtar.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s