Svarta föräldrar fick vitt barn

Det kan man läsa i Aftonbladet idag.

Är det här verkligen möjligt? Jag minns att jag hade en lång diskussion med min naturkunskapslärare på gymnasiet om ett liknande fall jag läst om, och han påstod att det var helt omöjligt. Då var det en familj där den ena föräldern var svart och den andra vit, och de hade fått tvillingar, där en var vit och en var svart. Enligt min lärare skulle det inte kunna hända, möjligen att det ena eller båda barnen skulle vara lite ljusare, men att de ”svarta dragen” skulle dominera och att om en förälder var svart kunde ett par inte få ett ”helt vitt” barn.

Den här familjen har ju tydligen kunnat få det trots att båda föräldrarna är svarta. Och tjejen är uppenbarligen inte albino. Så är det inte påhittat är det ju riktigt spännande, tycker jag.

Men kanske är det någon av mina läsare som har koll på genetik, som har någon idé om ifall detta faktiskt kan vara sant?

14 svar till “Svarta föräldrar fick vitt barn

 1. Otrohet är väl orsaken om inte ungen är albino.

 2. Var det inte nån tant i USA som stal ett ägg eller nåt från en tjej hon mördat, kan ju vara likadant här.

 3. Det ÄR möjligt. Men chansen är ju ytterst liten. Svårt att förklara men alla människor har vissa anlag med ex hudfärg. Det finns mååånga steg från ljus till mörk. Vanligtvis brukar det ju bli nånstans mittemellan men, som nu, blev det lite speciellt 😀

 4. Jag fick lära mig att det är två faktorer som avgör ögonfärg men 99 som bestämmer hudfärg. Om bägge föräldrarna har vita och svarta förfäder så kan barnen få alla nyanser mellan nästan vit till riktigt mörk. Så vit som den ungen var kan den nog inte vara deras alls. Låter som de lånat grannens unge för att tjäna lite pengar.

 5. Som Mikaela säger det ÄR möjligt, svårt att förklara, och ytterst liten sannolikhet 🙂

 6. Både att en av tvillingarna är vit, eller att ett barn från svarta föräldrar har vit hud kan hända. Extremt ovanligt… men att ngt händer 1 gång av 1000.000 (obs! nummer taget ur luften bara som exempel) betyder inte att det inte händer.

  p.s. Din naturlärare var bara lite okunnig om genetik.

 7. Det är fullt möjligt, men notera att skillnaderna mellan raserna består av betydligt mer än bara hudfärgen. Snitt-IQ för ”svarta” ligger runt 70-80 (runt 100 för ”vita”), något som inte är baserat på utbildning, hudfärg etc.

  Ta en titt på ungen (det går att zooma in den mindre bilden) och ni kommer märka att förutom pigmentet så finns inga fysiska skillnader från föräldrarnas ras.

 8. She’s been cheating on her husband!

 9. Tror på dem 🙂 Förstår inte hur folk kan se det som så omöjligt. Och snacket om att stjäla ägg? En kvinna kan inte själv stjäla en kvinnas ägg och ”plantera den” ::D Krävs läkare för det- sen att de lånat ungen av grannen? De lär juha vittnen som var med vid förlossningen. Okej att folk inte går på vad som hels toch är lite kritiska men folk anklagar det här paret för rätt grova saker.

  Sen det där nån säger om att svarta har lägre iq (70-80?????? ) please.

 10. Hade hon varit otrogen så hade hon endå fått en ljusbrunt barn och inte vitt.. SÅ otrohet handlar det inte om! 🙂 Är glad, fått ett svar fråg Gud precis.

 11. Ping: 2010 in review | Gealachs Blogg

 12. Ping: 2011 väntande | Gealachs Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s