[FILM] Den oändliga historien

Jag skrev nyss lite grann om boken i mitt ”Dagens bild”-inlägg, och berättade också att vi såg filmen igår. Jag såg den som sagt när den kom 1984, då jag gick i ettan och blev helt såld på den. (Jag blev precis som alla andra småbarn jätteledsna när hästen drunknar, och det är faktiskt en av de få filmscener jag fortfarande inte klarar av att se, därav att jag gick ut och hämtade glass i köket och kom tillbaka när det var över).

När jag såg den på bio 1984 var den dubbad till svenska, och den satte sig så tydligt i minnet att jag fortfarande kommer ihåg vissa av de svenska formuleringarna. På vår DVD kan man dock inte välja svenska, vilket väl är rätt skönt, men hade den inte varit dubbad 1984 hade jag nog inte hängt med, visserligen kunde jag läsa utan problem då, men jag minns att jag tyckte film- och TV-text var jobbigt rätt länge.

Hur som helst, jag har sett den här filmen ett par gånger sedan 1984, men nu var det länge sedan. Jag blev förvånad över att jag mindes den som mycket mer detaljerad än den var. Sedan känns den naturligtvis väldigt enkel jämfört med filmer gjorda med dagens teknik, samtidigt som det känns som om det ligger mycket mer skaparglädje och arbete bakom en sådan här film, där allt inte är gjort i dator.

Jag tror att jag måste ha fått boken efter att jag såg filmen, för jag blev förvånad över att filmen bara täcker halva boken, och när det sedan skulle komma en uppföljare (1990, enligt Wikipedia) trodde jag så klart att det skulle vara resten av boken. Jag blev grymt besviken när det var en helt annan berättelse, som dessutom var tragiskt dålig. Den tredje film som kom 1994 minns jag i ärlighetens namn inte ens om jag sett).

En rolig nyhet är att det ska göras en helt ny film som kommer 2012, enligt Wikipedia. Tydligen ska den ha med hela bokens handling. Det blir skoj, även om den här filmen kommer att fortsätta vara en favorit för mig.

Jag vill också ha en lyckodrake!!!

Ett svar till “[FILM] Den oändliga historien

  1. Jag vill också ha en lyckodrake! Katten är inte alls lika rolig, kan inte ens flyga…
    Har sett filmen så många gånger, senast i vintras, men blev lite besviken så det ska jag nog inte göra igen, vill ha den som den var då.
    Däremot skulle jag vilja se om ”Willow”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s