Hur 17 går det till?

Igår hittade maken denna video.

Jag har aldrig förstått hur man lyckas få djur att göra sådant här. (Ja, jag vet att man kan diskutera om det rätt eller fel och om man ska ha djur i djurparker och allt sådant, men det är inte det vi ska prata om nu, så spara det 😉 )

Jag har sett sjölejon, delfiner och späckhuggare uppträda och göra diverse konster. De och tränarna är så otroligt synkade och valrossen i den här videon verkar kunna programmet så perfekt att den ligger steget före tränaren på ett ställe (sit-upsen).

OK, jag fattar att det är smarta djur (Dessutom kan det säkert förekomma individer som inte fattar det här och som alltså inte tränas till att göra konster på det här sättet), men hur börjar man? Hur får jag delfinen, späckhuggaren eller valrossen att förstå att om jag viftar med höger hand ska den göra en sak, viftar jag med vänster ska den göra en annan? Någon brukar alltid komma med argumentet att om man hotar att behandla ett djur illa kommer det att göra vad som helst, och det kan säkert stämma, även om jag har svårt att tro att folk som väljer att jobba med sådant här vill plåga djuren, späckhuggarskötarna vi pratade med på Teneriffa verkade otroligt snälla och månade om sina djur. Men oavsett det, även om jag hotar eller mutar djuret, hur får jag det att förstå vad mina signaler betyder? Det är det jag inte kan förstå! Om jag någonsin får chansen att prata med en sådan här tränare igen är det det första jag ska fråga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s