Vad kommer jag att rösta på 2014?

För ett tag sedan tog jag upp frågan på Facebook om att folk numera verkar vara mer öppna med vad de röstar på än tidigare. Numera ser jag många lägga till partisymboler till sina presentationsbilder på Facebook och man skriver och pratar mer om vad man tänker rösta på.

Jag är rätt hemlig med det. Visserligen tror jag att de som känner mig väl kan lista ut om jag röstar åt höger eller vänster i alla fall, men jag inbillar mig att det är ytterst få som vet vilken lapp jag faktiskt lägger i kuvertet.

I den diskussion som uppstod efter min fråga tyckte någon att det var fel, nästan lite fult, att hålla det hemligt, att det var ett tecken på att man inte kan stå för sina åsikter. Jag funderade lite över det där, för jag har inga problem att stå för vad jag tycker, men jag tycker att det blir lättare att diskutera sakfrågor om folk inte slänger tillbaka ”Ja, det är klart att du som röstar på X-partiet tycker så!” eller ”Så kan du väl inte tycka, du som röstar på Y-partiet?”.

Att det sedan är rätt klart att inte ens alla som är medlemmar i ett parti tycker exakt likadant i alla frågor, det verkar inte höra till saken. Frågor debatteras ju friskt även inom partierna, så varför ska jag (eller någon annan) behöva försvara varför man tycker på ett visst sätt i relation till partitillhörighet?

När jag jobbade som lärare och det var valtider kom frågan rätt ofta från eleverna om vad jag röstade på. När jag inte svarade på detta började de så klart spekulera och gissade friskt. En del trodde att jag inte fick berätta eftersom jag var lärare, men det får man ju. Man bör dock låta bli att försöka påverka sina elever åt ena eller andra hållet, vilket blir svårt, eftersom de kommer att sätta mitt svar i relation om vad de tycker om mig som person.

Jag minns speciellt en elev som berättade att hon suttit och funderat över vad jag kunde tänkas rösta på, men att hon inte hade någon klar uppfattning. Jag har även från andra håll fått höra att jag är rätt svårdefinierad. Antagligen skulle en del inte hålla med om det utan tycka att det är solklart var jag står.

Faktum är att jag ser ett visst värde, kanske till och med på ett plan ett underhållningsvärde, i att inte tala om vad jag röstar på. Det är skönt att slippa ha etiketter, men det har inget att göra med att jag inte vill stå för vad jag tycker. I ett par frågor tycker jag till exempel helt annorlunda än det parti jag faktiskt kommer att rösta på, så då är det bättre att folk får reda på vad jag tycker i specifika frågor, det är mer intressant än vilket parti jag väljer att lägga min röst på.

Men jag tänker faktiskt göra om det jag gjorde inför förra valet, nämligen att låta folk gissa vad jag kommer att rösta på. Förra gången blev det riktigt intressant, många var långt ute och cyklade.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s