[BOK] Fjärilseffekten

Fjärilseffekten – Karin Alvtegen

Jag har egentligen köpstopp på böcker, det är alldeles för mycket som väntar på att bli läst. Men så impulsköpte jag ändå denna i Pressbyrån i förrgår. Som vanligt med Karin Alvtegens böcker plöjde jag den på mycket kort tid. Jag tycker om böcker som man inte behöver kämpa sig igenom.

En bil krockar av en oförklarig anledning med ett tåg. Elva människor dör. Vad ledde fram till olyckan? Finns det något som ett exakt startögonblick? Vem mer än bilens förare bär skulden? 

Bodil är 55 år gammal när hon drabbas av en obotlig sjukdom. Hon bestämmer då, sig efter ett långt och krävande äktenskap, att lämna sin man. Själv börjar hon förbereda sig på att inte längre finnas. Tanken på döden skrämmer henne inte men hon behöver förstå varför livet blev som det blev. Varför har hon så ofta gjort det som förväntats av henne istället för att göra det hon själv faktiskt vill? 
Bodil bestämmer sig för att försöka närma sig sin högpresterande dotter Viktoria, som präglats hårt av uppväxten med en dominant far och en undfallande mamma. Men innan hon hinner berätta om sin sjukdom bryter Viktoria kontakten. Fjärilseffekten handlar om att våra gärningar verkar långt utanför våra egna liv. Om den fria viljans kamp mot barndomens kraft, och om vår ovilja att försonas med tillvarons villkor. Att vi alla en gång måste ta farväl av livets angelägenheter. (Adlibris)

Den här berättelsen var sorglig, det var synd om de flesta. Man blir irriterad på Bodil när man får tillbakablickar från tiden då hon nyss träffat mannen hon sedan gifter sig med, han är inte alls trevlig, ställer konstiga krav på henne och visar redan från början upp de klassiska varningssignalerna. Ändå stannar hon hos honom. Men i och med att man vet hur hennes egen uppväxt varit kan man förstå om hon inte har en normal inställning till förhållanden som det är.

Jag tycker att det är intressant med tanken att alla våra handlingar, även de som till synes är små och obetydliga, kan få konsekvenser långt bortom vad man kunnat tänka sig. Tänk om något man själv gjort kommer att ge upphov till något annat som får konsekvenser för någon jag inte ens träffat?

Tanken är lite läskig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s