[BOK] Le déjeuner de Sousceyrac

Le déjeuner de Souseyrac – Pierre Benoit

Den här fick jag med mig hem från BookCrossing-konventet i Göteborg i maj. Som ni märker har jag inte hunnit igenom den enorma hög jag fick med mig därifrån, det är fortfarande en del kvar. Jag hade hoppats att hitta något på franska bland alla böcker folk tagit med sig och det blev den här.

Huvudpersonen Philippe är på bilsemester med sin vän Jean och passerar Sousceyrac, en by där han tillbringade några somrar som barn, då hans mormor och moster bodde där. När mormodern dog tappade familjen kontakten med mostern på grund av en konflikt och när mostern dog trodde alla att hon var utfattig. När Philippe kommer till Sousceyrac får han veta att mostern var miljonär och dessutom testamenterat alla sina tillgångar till en man som visar sig vara en riktigt otrevlig typ. Philippe bestämmer sig för att stanna kvar i byn under falskt namn och reda ut hur det här har gått till, han borde själv ha varit den enda arvingen.

Den här berättelsen började bra, med en lättsam ton och lite kul, underliggande humor och ironi. Sedan blev det trassligt. Mycket av det Philippe får reda på berättas genom att han, när han kommer tillbaka till Paris, redogör för Jean vad som hänt. Hur han själv fått reda på det är oklart, och det återges i detalj med exakta citat, som om Philippe själv hört det, vilket han inte kan ha gjort. Det blir också knepigt att hänga med i alla långa, återberättade stycken.

Men på det hela taget var det OK, området runt byn beskrivs också väldigt ingående och alla platser i boken finns på riktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s