[BOK] Rosengädda nästa!

Rosengädda nästa – Emma Hamberg

Bror är en trettonårig frankofil som har oändligt många skivor med Serge Gainsbourg men inte en endaste vän. Brors föräldrar bråkar sammanbitet om nätterna. Det viskas om skilsmässa. Familjen är det enda han har, och den måste räddas! Bror iscensätter ett seglarläger som han sedan låtsas åka på. En hel månad ger han sina föräldrar, då de kan hitta tillbaka till varandra. Men frågan är vart Bror egentligen ska ta vägen den där månaden?

Tessan är en tjugonioårig kvinna som sitter fast i en dålig relation, andras skeva förväntningar av henne och sin nedlåtande mamma. Hon läser kokböcker som andra läser romaner, men ägnar sina dagar åt att servera pulvermos i en korvkiosk istället för att laga fantastiska rätter åt finsmakare. Hon vill något mer med sitt liv. Men hur ska det gå till?

Jane är en unik kvinna, en sextioårig excentrisk dam som hjälper små djur i nöd, men även lämnar dörren på glänt åt människor som kan behöva henne. Tack vare Janes magiska fingrar möts Tessan och Bror i hennes lilla hus mitt i stan.

Tillsammans ger de sig iväg till Rosengädda, en resa som kommer att förändra alla deras liv för evigt. (Adlibris)

Den här har jag tittat på ett tag och tänkt att jag kanske skulle läsa, för den verkade otroligt mysig. Sedan fick jag en rabattcheck på Pocket Shop och gick och handlade på mig några böcker, bland annat denna. Och mysig var den. Bland det gulligaste jag läst, faktiskt.

Jag gillar tanken på att våga lämna något gammalt och sunkigt bakom sig och börja på nytt, jag har ju gjort något åt det hållet, om än inte lika stora saker och under lika dramatiska former som Tessan.

Janes lilla hus verkar också lite kul, tänk om det verkligen finns ett sådant ställe mitt i stan?

Sedan finns det förstås en del logiska luckor som man kan välja att bortse ifrån. Som att Tessans kille inte efterlyser henne när hon försvinner utan någonting alls med sig. Hade någon i min närhet gjort så hade jag absolut tänkt att personen drabbats av någon sinnesförvirring och behövde hjälp, så jag hade ringt polisen. Men killen verkar ju inte vara världens smartaste till att börja med och sedan hade det ju inte blivit samma berättelse i så fall.

Att Brors föräldrar så lätt köper hans lögn om vart han ska är också lite skumt. Men det är ju samma sak där, det måste till lite ologiska bitar för att berättelsen ska gå ihop. Att de inte själva vill kolla upp det där lägret innan de låter sin 13-åring åka iväg kan man tycka är märkligt, men historien funkar inte om de inte tror honom. Så det är inte svårt att låtsas som ingenting här heller.

Det finns en fortsättning på den här boken, ska ta tag i den snart, men det ligger lite annat och väntar emellan.

Ett svar till “[BOK] Rosengädda nästa!

  1. Ping: Gealachs Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s