Falafel

Det här falafelreceptet fick jag av en vän för några år sedan och insåg att jag inte har det på bloggen. Så här kommer det! (När det gäller tillagningsmetod föredrar jag att göra dem i ugnen. Om man inte äter alla på en gång kan man sedan bara ta några i taget och värma i micron)

3 dl kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 liten lök, gul eller röd
5-10 cm purjolök
½ dl persilja
½ dl färsk mynta eller koriander
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
2 msk vatten
1 krm kajennpeppar
1 tsk spiskummin
2 krm kanel
ev 1 dl sesamfrö till panering
matolja att fritera/steka i

Gör så här: Blötlägg kikärtorna över natten (eller köp kikärter på burk så är det bara att använda dem som de är). Skölj av dem och mixa med allt utom kryddorna och sesamfröna. Kör allt till en ganska stadig smet. Kikärterna ska helst inte bli helt mosade. Blanda sedan i alla kryddorna. Låt stå i kyl i någon timma. Forma smeten till små bollar och vänd dem eventuellt i sesamfrö. Värm matoljan i en kastrull. Fritera bollarna tills de blir gyllenbruna. Eller stek bollarna i olja i inte alltför het panna. Alternativt lägg dem i en smord ugnsfast form i 225 grader i 15 minuter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s