Dags för Luciabråk igen!

Skolan inför förbud mot tomtar i luciatåg | Kvällsposten.

Alltså – är det inte något varje år med något luciatåg? Är det inte killar som inte får vara lucia så är det tomteförbud eller så tjafsas det om något annat. 

Bör man inte fråga sig varför man gör det alls? Alla verkar ha olika uppfattning om vad som är tradition när det gäller luciatåg och trots allt gör man det väl för att det ska vara roligt, både för de personer som deltar och de som tittar på? 

Just i det här fallet får stjärngossarna inte ha några stjärnor, vare sig på pinnar eller på struthatten. Är de då verkligen stjärngossar längre, undrar jag? Kan de inte lika gärna få vara tomtar i så fall?

”Det säger sig självt att nioåriga pojkar inte vill gå i vita nattlinnen” säger pappan. Gör det det? Det är ju ändå ett rätt stort antal killar i den åldern som gör det varje år, så en del tycker tydligen att det är OK.

Sedan är det alltid lika roligt med bilder på folk som försöker få till snygga ”kränkt-miner”. Tycker att killen på den här bilden får godkänt. Frågan är ju om det inte hade varit med relevant med bilder på barnen som skulle vilja ha luciatåget på ett annat sätt, än på föräldern som – får jag anta – ändå inte ska gå med i tåget.

Ja, jag säger då det, jag har ändå aldrig gillat luciatåg, men det är då märkligt att det ska ge upphov till så mycket konflikt vartenda år.

UPPDATERING: Hittade detta i DN idag. Jag säger inte så mycket mer, utan citerar följande:

””Skolan har valt att inte föra någon dialog i frågan”.

Men varför skulle skolan göra det? Detta är inget beslut där föräldrarna är remissinstans. Men själva den aggregerade vreden måste, tillsammans med mediernas uppmärksamhet, vara mäkta svår för en skola att stå emot.

Alvikenskolan försöker. Till Kristianstadsbladet fäller rektorn, Malin Winther, en replik som skulle kunna vara det slutliga svaret på både detta och andra liknande mediala tumult. Tidningen citerar henne indirekt: ”Hon berättar att några elever har reagerat, men säger att alla inte kan få sin vilja igenom”. Kanske kan man hemställa om att Malin Winther får någon sorts civilkuragepris, varför inte i form av en gigantisk pepparkaka?

Tills vidare kan vi väl ersätta alla skolornas luciatåg med en lång demonstration, där hysteriska debattörer i stället för ljus och krona kan bära handskrivna plakat och foliehattar.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s