[BOK] I döden dina män

I döden dina män – Niklas Ekdal

Flera etablerade män i Stockholm mördas – en UD-tjänsteman, en generaldirektör, en amiral, en professor i skogsförädling. 

Morden blir genast politiskt laddade när journalisten Kalle Holm på Aftonbladet får tips som pekar mot militanta islamister. Kriminalinspektör Johanna Tott vid Stockholmspolisen följer ett annat spår och blir allt mer besatt av fallen. 

Den konverterade muslimen och medieprofilen Felix Martini tros ligga bakom minst ett av morden. Han häktas men lyckas rymma och begår nya allvarliga brott. Är han offer för en komplott eller hjärnan bakom ett internationellt terrornätverk? Medan klockan tickar söker en liten, sammansvetsad grupp efter sanningen. 

Niklas Ekdal är politisk chefredaktör på Dagens Nyheter och programledare i Axess Television. Han har arbetat som analytiker på försvarsstabens säkerhetsavdelning och som FN-officer i Libanon och Saudiarabien. (Adlibris)

Den här fick jag tips om via Knallhattens blogg och även om han när jag frågade honom sa att han inte tyckte att den var bra blev jag nyfiken, det här verkade vara något sorts försök att skriva en svensk Da Vinci-kod, eller något sådant. Jag laddade ner den som e-bok från Stadsbiblioteket.

Här har vi en kille som verkligen gillar konspirationsteorier! Ojoj! Och han har klämt in varenda en han lyckats hitta! Och i den värld han beskriver är samtliga sanna. Det blir nästan lite för mycket även för mig som inte har problem med att saker är lite overkliga.

Tyvärr kommer jag inte överens med språket heller, även om det inte är några fel, men det blir ytligt och korthugget. Väldigt snabba hopp mellan de olika paralelltrådarna gör också att man ibland inte fattar att det handlar om en ny person helt plötsligt. (Detta kan i och för sig ha att göra med e-boksformatet, att det inte blir lika tydliga styckeindelningar, eller något sådant). Dessvärre hittade jag ett litet ”lämna” även här. ”Bruno ställde ifrån sig glaset på disken och skulle precis lämna när…” – Jag blir skogstokig på det här. Tyvärr kommer det väl snart att vara etablerat som ”korrekt” svenska, bara man säger fel tillräckligt ofta så blir det rätt, eller något sådant.

Vid ett tillfälle besöker ett par av karaktärerna Livrustkammaren och då uppstår en liten diskussion som jag tyckte var intressant. ”Varför måste alla museer se ut som Disneyland nuförtiden? Tror de inte att någon är intresserad av tingen i sig utan att allt måste vara färdigtuggat som för småbarn?”

Nu är väl i och för sig inte Livrustkammaren speciellt ”skyldig” i den frågan, men visst har tanken slagit mig på en del museer, att det antingen är en massa blaj eller så avskalat att föremålen liksom försvinner. Samtidigt är det inte helt lyckat med det ”gamla” upplägget heller, med monter efter monter fylld med prylar som inte sätts i sitt sammanhang och därför blir obegripliga för den som inte redan är insatt i ämnet.

När huvudpersonerna är och smyger runt i Riddarholmskyrkan blir det också lite komiskt, inte bara för att städarna lämnar dörren öppen så att vem som helst kan knata in efter stängning. Läs mer om detta i Knallhattens inlägg som jag länkade till ovan. Den hemliga luckan de hittar på Slottet är också kul, hur hade författaren tänkt sig att det skulle vara rimligt med en lucka som ingen kände till? (Man får ta sig friheter, det räcker med att läsa Dan Browns ”Änglar och demoner” och ta boken med sig till Rom (som jag gjorde) och gå runt till de olika kyrkorna med den som guidebok, men det är fortfarande inte rimligt med luckor som verkar hur lätta som helst att hitta men som ingen ser.)

Det som störde mig mest med boken var egentligen att man inte fick veta hur det gick för ankungarna på slutet. Förmodligen släpptes de ut och allt gick bra, men i alla fall… 🙂

3 svar till “[BOK] I döden dina män

  1. Bra att få läsa din uppfattning, blir lite sugen men sedan tappar jag lusten och sparar tiden till annat – perfekt!

    Ha en fin dag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s