[BOK] Tempelbranden

Tempelbranden – Catharina Ingelman-Sundberg

Ljudet av annalkande ryttare bryter tystnaden. Det är mitt i höstblotet och folket på den lilla gården anar inte vad som väntar. Tiderna är oroliga och mitt under festligheterna rider främmande män in på tunet med order om att omvända hedningarna till den nya läran. Den nye guden dyrkas redan i Sigtuna, Täby och Vallentuna, och nu ska även folket i trakterna kring Uppsala omvändas. 

Åsa blir ensamt vittne till vad som sker denna natt. Långt senare kommer minnesbilderna tillbaka till henne och hon ställs inför ett ödesdigert val. Samtidigt närmar sig slutstriden mellan det gamla och det nya. (Adlibris)

Detta är tredje delen i serien ”Släkten”, jag har ju nyligen läst om de två första delarna innan det var dags att börja på denna. Del fyra ligger nu i min Ipad, lånad från biblioteket, den får jag ta tag i nästa vecka, tror jag.

Jag har inte läst något av den här författaren tidigare, faktum är att jag av någon anledning varit lite skeptisk till henne, har fått känslan av att hennes böcker inte byggde så mycket på verklighet utan var mer av det här ”önsketänkandet” jag tycker är så tröttsamt när det gäller historiska romaner. Men sedan läste jag att hon faktiskt är arkeolog och fick lite större förtroende för henne.

Idén med att låta olika författare skriva varje del av en serie kan verka lite riskfyllt, alla har ju olika stil, men hittills tycker jag att det fungerar och känns väl sammanhållet.

Den här boken handlar mycket om motsättningar mellan kristna och asatroende och hur mycket strider det var mellan de två. Jag har egentligen aldrig tänkt på att det var på det sättet, har väl mer uppfattat det som en fredlig övergång, men nu vill jag ta reda på mer om den här tiden.

Att följa en släkt på det här sättet blir också en spännande resa genom den svenska historien, på ett mer personligt plan.

Jag hoppas bara att det blir lite balans längre fram och att vi får se en del manliga huvudpersoner också, det har jag ju nämnt redan när jag skrev om de tidigare böckerna.

Övriga delar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s