Superlärare?

M vill ha ”superlärare” på var tionde skola | Nyheter | Expressen | Senaste nytt – Nyheter Sport Nöje TV.

Tanken är väl i och för sig inte dum, men låt de ordinarie lärarna få vara lärare istället för att syssla med en massa administration, sitta i långa möten, etc. Ge tid till att förbereda och efterarbeta lektioner, samt rätta och följa upp elevernas arbete. Om man därtill minskar antalet elever i klasserna så att lärarna hinner med alla elever och faktiskt får möjlighet att se allas styrkor och svagheter, så klarar vi oss nog utan ”superlärarna” också.

Lägger man därtill att det tar alldeles för lång tid innan insatser sätts in mot stökiga elever, som tillåts förstöra för en hel klass i nästan ett helt läsår, trots att ämnesläraren hela tiden tar upp frågan med förälder, mentor och skolledning och till sist hotar att arbetsvägra innan det till sist händer något, så kanske vi också har ett svar på varför resultaten i klassen inte blir fantastiska. Om läraren får ägna all tid åt att se till att denna elev inte sitter och skriker rakt ut, springer runt och slår på övriga elever, hotar att hoppa ut genom fönstret (!) behöver man inte vara professor för att inse att det inte blir så mycket till undervisning. (Konkret exempel från min egen tid som lärare). Det handlar inte bara om att ta hand om den stökiga eleven utan om att värna om övriga elevers rätt att få ut något av lektionen.

Undrar om det inte är bättre att ta tag i sådana här saker än att sätta in ”superlärare”? Men vad vet väl jag, svikaren som valde att lämna yrket istället för att fortsätta kämpa i motvind…

Annonser

One response to “Superlärare?

  1. Klart man måste se till helheten och sätta in resurser där de behövs. En hemsk verklighet du beskriver, jag hoppas att det inte är så vanligt!

    Kram o ha en fin fredagskväll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s