Saker som är annorlunda

Igår pratade jag med ett par brittiska turister på jobbet. De berättade bland annat om en sak de reagerat på när de gått runt i Stockholm och sett hur fönstren i våra hem ser ut. De hade lagt märke till att vi har så många lampor i fönstren och undrade varför. ”You give light to the street”, tyckte de. Jag funderade lite på det, jag har liksom aldrig reflekterat över att det skulle finnas någon speciell anledning till att man har lampor i fönstren. Det är lite mysigt, i alla fall är det därför vi har fönsterlampor här hemma. Sedan är det ju en tanke att man vill ha extra ljuskällor på vintern när det är mörkt så många timmar om dygnet.

Jag hade väl egentligen inget bra svar till dem annat än att det är mysigt med lite extra ljus på vintern, för lampor i fönstren är ju något man ”bara har”.

Sedan började jag fundera över saker jag lagt märke till i andra länder och som skiljer sig från hur vi vanligtvis gör här hemma.

Något som jag sett i både franska och engelska hem är att man har tvättmaskinen i köket, det har jag bara sett hos en person i Sverige och hon har det för att hon inte har någon tvättstuga i huset där hon bor och inte får in tvättmaskinen i badrummet. Annars är det ju standard att den står i badrummet om man inte bor i hus och har en egen tvättstuga.

I Frankrike är det också rätt vanligt att man inte har toaletten i badrummet, utan i ett separat utrymme. Det brukar heller inte finnas handfat i anslutning till toaletten.

I England har många heltäckningsmatta i badrummet, något som jag aldrig sett i Sverige.

Sedan har vi det här med fönster igen. I många av de europeiska länder jag besökt har man fönstren täckta av tunna, vita gardiner för att hindra insyn. Detta har jag sett från Danmark och söderut, däremot inte i Norge och Finland. Kan det vara så att vi skiljer oss från mängden på grund av våra mörka vintrar där vi vill få in ljuset?

Förutom allt detta har jag lagt märke till småsaker som hur dörrhandtag, lås och lysknappar ser ut, samt toalettstolars utformning och liknande (Tyska toaletter är nog de allra mest fascinerande).

Vad säger ni andra? Har ni också lagt märke till sådana här skillnader, små eller stora? Berätta gärna!

5 svar till “Saker som är annorlunda

  1. Amerikanska och brittiska fönster – rena dödsfällorna!

  2. Ja, i England har de ju spetsgardiner i fönstrena. När jag berättade för en ngelsk tant att vi inte har de i Sverige blev hon helt förfärad. Då kan ju folk se in, menade hon. Tja,jo, så är det ju, men man kan ju se ut också!

  3. Madde, se ut genom fönstren?!?! Hur skulle det se ut?

    :oD

  4. Heltäckningsmattor i badrummet?!!

    • Japp! Vet inte om alla har det, men jag har i alla fall varit inne i två hem där de hade det, och det verkade inte som om det var något undantag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s