”Löneutveckling och arbetstid bakom lärarflykt”

Löneutveckling och arbetstid bakom lärarflykt « Tankar om skolan i media.

Läs länken ovan först!

Ja, det är klart att lönerna måste upp, med tanke på att lärare i Sverige är oerhört underbetalda jämfört med i många andra länder. Men faktum är att arbetsmiljön är lika viktig för att man ska vilja stanna kvar i yrket. Jag skulle känna mig precis lika stressad och jagad om jag hade 30.000 i månaden och dygnet har bara 24 timmar oavsett vad jag har i lön.

Idag läste jag i SvD att nästan var sjätte lärare hoppar av yrket. Jag är inte förvånad. Jag valde att bli lärare för att få undervisa, för att få förmedla kunskaper i det roligaste jag vet, nämligen språk. Istället har jag så mycket administrativa uppgifter att jag inte hinner vara det minsta kreativ, just nu gör jag inte mycket mer än följer läroboken, som visserligen är en av de bättre och roligare som finns att tillgå, men visst skulle jag vilja hitta på andra saker emellanåt. Men tiden och orken finns inte. På grund av allt annat elände jag måste hålla på med.

Det som skulle få mig att stanna kvar som lärare i några år till skulle vara en rejäl löneökning i kombination med en upprensning i arbetsuppgifterna och en lugn och vettig arbetsmiljö i lokaler anpassade för det jag förväntas göra.

Läs mitt tidigare inlägg om lärares arbetstid och -miljö.

Madonnan skriver också om detta idag.

Lämna en kommentar