Blogginlägg (skrivet i Stockholm)

Tydligen är det otroligt förolämpande av mig som bor i Stockholm att nämna en plats, gata eller liknande i min hemstad utan att samtidigt tala om att det är i Stockholm. Jag sårar visst massor med folk om jag inte gör det. Det roliga är att alla som klagar på att man glömmer en sådan sak faktiskt vet att det är Stockholm som avses. Jag har aldrig varit med om att någon som inte vetat det frågat, det har alltid varit folk som sagt ”Jaha, och du tog för givet att alla vet att det är Stockholm, eller?” Ja, uppenbarligen visste ju du, eftersom du drog upp det!

För ett tag sedan skickade en bekant ut ett Facebookevent, en händelse som skulle äga rum på en adress i Stockholm. Hon skrev bara att det skulle vara på Regeringsgatan, och så klart hoppade någon in och gnällde om att hon inte preciserat att det var i Stockholm De som känner henne vet ju till att börja med att det är här hon bor, så att det var i Stockholm hade väl inte varit så vansinnigt svårt att räkna ut och jag fick alltså även intrycket av att personen visste det.

Det är alltså ingen som sagt det just till mig i just den här bloggen, men jag har sett det på lite för många ställen vid det här laget, bland annat i en kommentar till ett äldre inlägg på Tjuvlyssnat, just där var det inte ens relevant vilken stad det handlade om, scenen ifråga hade kunnat utspela sig var som helst i världen. Hur som helst nämndes ett platsnamn och den som skrev hade glömt att tala om att det var i Stockholm. Genast blev två personer ledsna.

Så i fortsättningen ska jag alltid vara jättenoga med att tala om exakt var alla ställen jag besöker ligger, så att ni inte behöver känna er vilsna eller tycka att jag är en dryg 08:a.

För ett par dagar sedan åkte jag T-bana (får jag säga så, det finns ju bara i Stockholm, någon kanske blir förolämpad?) till T-Centralen – alltså en station i nämnda T-banenät, i Stockholm, alltså. Sedan gick jag över Sergels torg (som ligger i Stockholm), och gick till Gallerian (i Göteborg – nä, skojade bara, det ligger också i Stockholm – fast det kanske finns något som heter så i Gbg också, så nu förolämpade jag väl alla i den stan genom att inte veta det), och där träffade jag min man (som är stockholmare), och så gick vi och köpte glass. Sedan åkte vi till Slussen (i Stockholm) och promenerade på Götgatan (i Stockholm) till ett par butiker och sedan åkte vi hem.

Hängde ni med nu? Jag sitter för övrigt och skriver det här strax utanför Stockholm,  i en trerumslägenhet på femte våningen. Jag har på mig lila mjukisbyxor och blå T-shirt.

(OK, det är nog rätt vanligt att vi som bor i Stockholm bara nämner en gata eller en plats utan att tänka på att alla inte bor i Stockholm, men  måste man bli så upprörd (eller ”kränkt”, jag vill ju vara ”inne” och slänga mig med modeord) av något som inte är avsett att förolämpa någon? Du kan ju välja vad du ska bli upprörd över, så du hade kunnat välja att inte anse att jag var ute efter att förolämpa just dig genom att tala om att jag tog tunnelbanan från Kungsträdgården idag, ifall jag hade haft anledning att berätta det för dig.)

6 svar till “Blogginlägg (skrivet i Stockholm)

 1. Ah, alla dessa lättkränkta människor. Det spelar nog ingen roll hur försiktigt man uttrycker sig, det finns alltid någon som lyckas ta anstöt. Mindervärdeskomplex?
  Hälsningar från en som bor i Göteborgsområdet och därför verkligen borde reta sig på Stockholmare, men orka liksom 😉

 2. Det som stör mig något enormt är när tidningar inte skriver ut vart t.ex. butiker de besöker ligger. Man får reda på en gata men är man inte från ”rätt” stad så har man ingen aning om vart det ligger. Hörde någonstans att man borde fatta att det är i Stockholm om det är någon större tidning man bläddrar i, men varför ska jag ta förgivet detta och hur svårt är det för de som skriver att lägga till ett litet ”Stockholm” efter gatuadressen?

  • Nej, i en tidning, där man dessutom vill locka folk till t.ex. en butik är det ju en annan sak, men om jag skriver ett foruminlägg om en händelse som skulle ha kunnat inträffa var som helst och jag råkar skriva att det hände ”i torsdags på Medborgarplatsen” blir vissa tokiga och tycker att jag borde ha talat om att det var i Stockholm, trots att det precis lika gärna hade kunnat hända i Göteborg eller Umeå eller Lund… Bara för att påpeka, liksom. Då blir jag lite trött.

   När jag skriver här i bloggen utgår jag ifrån att de som känner mig vet var jag bor och övriga får lista ut det om de tycker att det är viktigt. Det är skillnad på en privat blogg och en rikstäckande tidning.

 3. Det finns ju bara en Regeringsgatan i Sverige och det är på Norrmalm i Stockholm. Det borde väl räcka med bara gatuadress då.
  Var får de energi alla gnällspikar som måste tillbringa sina dagar med att lusläsa bloggar och leta efter saker att gnälla över.

  • Enligt eniro finns det tydligen Regeringsgator i flera städer, men i det här fallet var det så larvigt eftersom de som känner den här personen vet att hon bor där, så det var ett rent ”gnällpåpekande” och inget annat…

 4. Ping: Dagens bild, 10 maj | Gealachs Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s