Åldersfixering

”Vi hittade Håkan, 58” | Nyheter | Aftonbladet.

Det här är nästan lite larvigt. Här berättas om vad som verkar vara en riktigt dramatisk händelse. Håkan, som kidnappats och varit försvunnen i flera dygn, ringer på hos en familj och ber om hjälp.

Nu brukar det visserligen rätt ofta stå hur gamla de personer är som omnämns i tidningsartiklar av det här slaget. Fånigt, tycker jag, det spelar väl ingen roll hur gammal en person är, om det inte är för att h*n är exceptionellt ung eller gammal och gjort något som är mycket ovanligt att man gör i den åldern, till exempel att en tioåring eller en hundraåring seglar jorden runt eller något sådant.

Men i det här fallet reagerade jag på att det nämns inte mindre än fem gånger att Håkan är 58 år, man är noga med att det ska stå i alla bildtexter. Dessutom får vi veta exakt ålder på far, mor och son i familjen som hjälpte honom. Var det viktigt att berätta? I så fall varför? Hade det varit någon skillnad om de varit tio eller tjugo år äldre eller yngre? Har det någon betydelse i sammanhanget att Håkan är just 58 och inte 46 eller 63?

Nu får vi ju i alla fall veta det artikelförfattaren ville berätta, nämligen att Håkan kommit tillrätta och har tagits om hand av ambulanspersonal.

Men jag undrar fortfarande hur gammal Håkans bror är, för det får vi inte veta när han omnämns i slutet av artikeln.

Ett svar till “Åldersfixering

  1. Jag har bloggat om detta för länge sedan och det har inte blivit bättre sedan dess. Småbarnsmamma är också populärt att skriva i sådana situationer….
    Intresseklubben antecknar…….

Lämna en kommentar