[BOK] Inka – I pumans skugga

Inka – I pumans skugga – A.B. Daniel

Året är 1526 och byn i djungeln ligger förödd efter ett överfall av Inkarikets krigare. Den lilla Anamaya har sett sin mamma dödas. Själv tas hon till fånga och förs inför inkahövdingen Huayna Capac, som ska avgöra hennes öde. Anamaya ser inte ut som de andra flickorna i byn, hennes hy är ljusare och ögonen är blå, blå som Titicacasjöns heliga vatten. Under sin sista natt i livet avslöjar Den Allenarådande Inkan rikets alla hemligheter för henne.
Några år senare landstiger en trupp ledd av kapten Fancisco Pizarro på Perus norra stränder. Deras svåra resa har tagit flera år och när de anländer till detta fjärran land är det utmattade av svält och umbäranden men brinner av längtan efter det guld som enligt sägnerna ska finnas här i överflöd. Med dem är den unge Gabriel Montelucar, som med en hårsmån undsluppit inkvisitionens fängelsehålor och nu längtar efter att göra sig ett namn. Inkafolkets prakt, mystik och rituella liv möter conquistadorernas giriga drömmar om guld och erövringar. (Bokus)

Det här är första delen av tre, och jag läste den för ett par år sedan också, men som med så många andra bokserier kom det sedan annat emellan, så jag läste aldrig de övriga delarna. Nu hade det gått lite för lång tid, så jag var tvungen att läsa om denna för att hänga med i fortsättningen.

Den är lite seg på sina håll, men intressant och detaljerad. En lite speciell detalj är att hela berättelsen är skriven i presens, det tog ett tag att vänja sig vid, men det är ganska effektfullt och skapar en närhet till personer och händelser som blir mer intensiv än när det är skrivet i dåtid.

Nu får vi hoppas att jag kommer mig för att ta mig an del två och tre inom en inte  alltför avlägsen framtid.

2 svar till “[BOK] Inka – I pumans skugga

  1. Gary Jennings har skrivit en serie om Aztekerna. Finns nog att få tag på via amazon.co.uk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s