[BOK] Pansarhjärta

Pansarhjärta – Jo Nesbø

Nu har jag läst alla böckerna i den här serien och jag har som bekant ett rätt dåligt detaljminne, så jag kommer inte riktigt ihåg vad alla de andra handlat om, plus att jag inte läst dem i rätt ordning, tyvärr.

Den här beskrivs som mycket ”mörkare” än de andra och det kanske stämmer. Men det som är intressantast är att åtminstone jag blir väldigt fascinerad av huvudpersonen Harry, som lyckas lösa alla konstiga fall trots sina problem av olika slag. Nu har Nesbø skrivit en annan bok, som är helt fristående från den här serien, men jag hoppas att det inte innebär att han är klar med Harry.

Ni som har koll på mig och det jag läser vet att mitt krav på en bra deckare är att jag, när jag läst klart, ska känna att jag hade en chans att lista ut vem mördaren var från början, även om jag inte lyckas. Det är när slutet kommer som en total överraskning som det känns meningslöst. Här tyckte jag att det hade dykt upp en hel del hintar, så det var precis som jag ville ha det.

”Två kvinnor hittas mördade i Oslo, bägge har drunk­nat i sitt eget blod. Mysteriet som polisen står inför är att sticksåren i ansiktet på de döda har tillfogats från insidan av munnen.

Kaja Solness vid Oslopolisen skickas till Hongkong för att leta upp den man som är Norges enda specialist på seriemord. Den alkoholiserade polismannen har gömt sig någonstans i miljonstaden, på flykt från demonerna i ett tidigare mordfall, minnena av kvinnan han älskar och den kinesiska maffian. Hans namn är Harry Hole.

Högst motvilligt och tvärtemot ledningens uttryck­liga order drar Harry igång en egen utredning tillsammans med Kaja. De hittar snart ett tydligt samband: ett flertal personer, däribland de mördade kvinnorna, befann sig för en tid sedan på fjälltur och övernattade i samma stuga. Och en efter en mister de livet.” (Adlibris)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s