Kostcirkeln

Rätt året om | Den Bruna Maten.

”Den bruna maten” är som vanligt underhållande och tar denna gång upp kostcirkeln.

”Minns ni kostcirkeln? En pedagogisk ring full av mat där vi som på 70-talet var lekisbarn varje dag inför hela klassen var tvungna att redovisa att vi verkligen ätit någonting ur varje tårtbit. Detta var pedagogik på ett sätt som fungerade över förväntan. Nio barn av tio fick ett förhållande till mat som påminde om det en invånare i Nordkorea antagligen har till Kim Jong Il. Någonting dystert påtvingat man hade en inneboende rädsla för, men samtidigt inte kunde undvika.”

Jag har ett väldigt kluvet förhållande till denna cirkel. Vi behövde visserligen aldrig berätta inför klassen vad vi ätit, men jag har svårt att glömma det evinnerliga tjatet om denna kostcirkel. Till saken hör att jag var ett extremt matkrånglande barn, upp till ganska hög ålder. Det var väldigt mycket i den där cirkeln som jag vägrade äta. Jag åt nästan inga grönsaker alls, morötter gick an, men i övrigt var det stopp. Jag åt inte ost, inte ägg, inte fisk. Potatis åt jag, men ofta under protest. Då jag dessutom var rätt utsatt i klassen jag gick i blev det ytterligare en grej att hacka på mig för, att jag vägrade äta i matsalen, och att då sitta i klassrummet och lyssna på detta tjat och eviga pekpinnar om vad man borde äta och jag alltså gjorde fel som inte åt, var kanske inte jordens smartaste pedagogik för just mig. ”Det är nyttigt” bet helt enkelt inte på mig. Jag var urless och uttråkad varje gång fröken tog fram den där jäkla kostcirkeln och skulle börja tjata.

Jag vet inte hur mycket man tjatar om kostcirkeln i skolan idag, jag jobbar inte i de sammanhang där man i så fall skulle komma i kontakt med den, men jag hoppas att inget barn behöver stå inför klassen och redovisa sina matvanor i alla fall.

Ett svar till “Kostcirkeln

  1. Allt var inte bättre förr…. Jag tror att man pratar ganska sakligt om mat idag och jag tror inte en enda unge behöver berätta gårdagens meny om dom inte själv vill. Vissa vill ju berätta ”allt” 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s