[BOK] Le lit d’Aliénor

Le lit d’Aliénor – Mireille Calmel

Den här boken köpte jag i Frankrike våren 2002, och larvigt nog kom jag mig inte för att läsa den förrän förra sommaren. Jag köpte den för att den såg spännande ut, och sedan blev den stående som en av de där böckerna jag ska ta tag i ”någon gång”. Jag tog den med till Gotland i augusti, började på den där och sedan blev jag klar med den idag. OK, jag har gjort ganska långa uppehåll med den, fullt så sakta läser jag inte 🙂

Uppehållen berodde dels på att den bitvis är rätt seg, och dels på att den är stor och tung, den går inte ned i väskan, så det är inget jag läst på tåget.

Romanen bygger på en sann historia, men med åtskilliga fantasyinslag, vilket jag så klart tycker är kul.  Jag visste inte så mycket om Aliénor d’Aquitaine (Eleonora av Akvitanien), så jag fick läsa på en del för att få reda på vad som stämde och inte. Den egentliga huvudpersonen, Loanna de Grimwald, ska tydligen också ha funnits, enligt vad någon skrev inne på ett franskt bokforum, som jag hittade.

”En 1137, Loanna de Grimwald est envoyée à la Cour d’Aquitaine pour être la dame de compagnie de la duchesse Aliénor, qui a quinze ans comme elle. Mais Loanna a une autre mission: élevée à la Cour d’Angleterre, descendante de Merlin, elle doit veiller à ce qu’Aliénor épouse le moment venu le jeune Henri Plantagenêt, prétendant au trône d’Angleterre auquel elle apportera l’Aquitaine en dot. Aliénor est fière, piquante, encline à l’amour et aux festivités. Mais l’Aquitaine fait des envieux: le père d’Aliénor est assassiné et la jeune duchesse mariée au roi de France Louis VII. Qu’à cela ne tienne: Loanna veillera à ce que le mariage soit un échec, à commencer par une absence d’héritier.” (Lånat härifrån)

Tyvärr var berättelsen bitvis lite rörig, med många namn att hålla reda på, vilket jag tycker är ganska jobbigt. Det kan ju i och för sig ha haft att göra med att jag gjorde så långa uppehåll.

Det kändes också som om de övernaturliga inslagen kunde ha fått lite större plats. Loanna har magiska krafter, men använder dessa väldigt sällan och det känns inte riktigt trovärdigt, det hade kunnat ges större betydelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s