[BOK] Katedralen vid havet

Katedralen vid havet – Ildefonso Falcones

Den här hade jag gått och kikat på ett tag innan jag till sist köpte den. Baksidestexten verkade lovande:

”1300-talets Barcelona är en stad i förändring. Pesten skördar offer, kriget närmar sig och inkvisitionens straff väntar alla kättare. Samtidigt pågår byggandet av folkets katedral: Santa Maria. Katedralen vid havet är en storslagen äventyrsroman för alla och den har redan tagit Spanien, Italien och Nederländerna med storm. Nu introduceras den i övriga Europa samt i USA. Den unge Arnau Estanyol växer upp i staden och vi följer honom från hans lekar kring katedralens bygge och på hans flykt från ett liv i fattigdom till samhällets högsta topp när han drygt femtio år senare som rik man är med och inviger katedralen.” (Adlibris)

Det var mycket riktigt en bra berättelse, men jag stördes av språket och av en del märkliga ordval. Som vanligt har jag ingen aning om ifall det är översättaren som haft ett konstigt original att jobba med, eller om de haft lite bråttom när boken skulle ges ut. Till exempel blir det lite konstigt med måtts- och avståndsangivelser. Författaren berättar själv i en fotnot att han valt att använda moderna mått för att det ska bli lättare för läsarna att förstå hur långt det är till ett ställe, eller hur tunga stenarna till kyrkobygget är. Det är helt OK, jag föredrar det framför tidsenliga mått som jag ändå inte kan relatera till. Men när en färdsträcka beskrivs som ”lite mindre än en engelsk mil”, blir jag lite less.

Sedan stör jag mig på en del moderna ordval som tar mig ur det historiska sammanhanget lite väl ofta. Ett annat störningsmoment är att många personer har samma förnamn, men så kanske det var även i verkligheten, vad vet jag?

Men på det hela taget är jag nöjd med läsningen.

2 svar till “[BOK] Katedralen vid havet

  1. Hej,

    Jag har precis flyttat till Barcelona och har lyckats hitta en lägenhet bara 5 minuter från Santa Maria del Mar, katedralen som boken handlar om.
    Det är en jättemysig lägenhet som jag hittade genom http://www.barcelona-home.com och området är helt underbart.Katedralen har snabbt blivit en av mina favoritplatser här i stan och jag ska snart läsa om boken, igen! Det är underbart att gå förbi katedralen varje dag och tänka på den historia som finns bakom! Himla bra bok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s