[BOK] Bortom stjärnan

Bortom stjärnan – Elisabet Nemert

Innan vi åkte på semester fick jag tips av en bekant om en bok hon trodde att jag skulle gilla, hon föreslog den som semesterläsning. Jag laddade ned den som ljudbok från Adlibris, där den kostade hela 49 kronor! 🙂

Jag är som ni vet väldigt känslig för dåliga uppläsarröster, och mycket kritisk när det gäller sådana. Louise Reader, som läser denna, får bara beröm av mig. Vacker, lugn och mjuk röst som inte kraschar berättelsen på något sätt, utan snarare lyfter den. När jag googlade lite fann jag denna kommentar om uppläsningen.

”Ett inte helt ointressant livsöde i biblisk tid, men det är inte trovärdigt och språket är alldeles för överdrivet översvallande. Att uppläsaren låter som om hon läser hela boken med ett brett leende drar ner intrycket ännu mer. Velar mellan en etta och en tvåa.”

Faktum är att jag tycker att det är det där ”stora leendet” som är så härligt! Och visst är språket bitvis översvallande, men det beror ju inte på uppläsaren. Dessutom är det riktigt vackert, översvallande på ett positivt sätt.

Nå, till berättelsen, då – jag gillar den. Mycket. Och trovärdig är den ju inte, men det är ju en roman, och sådana får sväva ut. Visst hittade jag ett par rena historiska faktafel, men de stör inte, de är inte viktiga för berättelsen i sig.

Herdedottern Sofia växer upp i den lilla staden Betlehem under den period då romarna ockuperar Palestina. Det är en grym tid, särskilt om man är kvinna och vill gå sin egen väg. Men Sofia har fått sällsamma gåvor med sig i livet, och ödet leder hennes steg från Betlehem via Alexandria till Rom, världens centrum. Hon når oanade höjder men får också betala för sitt mod och sin aldrig sviktande människokärlek med utanförskap och sviken kärlek. Trots omgivningens hån viker Sofia inte från sin förutbestämda väg. Hon är stark och stjärnan ger henne vägledning. Och hon förlorar aldrig hoppet om att en gång möta den man hon som ung flicka såg i en dröm.

Som sagt, det är möjligt att den inte är trovärdig om man ska följa den historiska verkligheten, men man kan ju också välja vad man ska haka upp sig på. Jag läser för att få lite spänning och flykt från vardagen, om allt sedan inte är helt perfekt realistiskt, spelar det mig ingen roll.

Var det då inget jag hakade upp mig på? Jo, en sak. Det här med den ständigt återkommande diskussionen om kvinnornas situation på den här tiden och i den här delen av världen, blev lite väl övertydlig emellanåt. Det talas mycket om hur förtryckta kvinnorna är och hur jobbigt de har det. Och så var det säkert på den tiden, men det känns som om diskussionen förs utifrån vårt moderna perspektiv och det kommer upp så ofta att jag nästan känner mig ”skriven på näsan”, författaren har nästan tagit i från tårna och det blir lite ”påklistrat”. Det är naturligtvis viktiga och intressanta frågor, inget snack om det, men jag tycker nog att det stal fokus från berättelsen ibland. Frågan jag ställer mig är ifall kvinnorna på den tiden funderade så mycket över det här och såg sig som så förtryckta eller om det är vår moderna syn som får ”spilla över” på karaktärerna i berättelsen?

Men på det hela taget var det en bok jag tyckte mycket om och som jag är glad att jag fick tips om.

5 svar till “[BOK] Bortom stjärnan

  1. ja ibland missar man det, så de va därför vi också åt våfflor igår =) mums!! hihi.. kram

  2. Jag är endast på skiva 3 av 14 men jag vet inte om jag orkar lyssna klart. Jag ogillar Loise Readers berättarröst och känner rysningar när jag hör den. Den känns falsk och tillgjord.

    Var ute och googlade på vad andra ansåg om hennes röst men det verkar som om jag är en av få som ogillar den.
    /Nina

    • Det är intressant hur olika det kan vara. Jag är extremt känslig för och kritisk mot uppläsarröster, har slutat lyssna på massor just för att rösten kraschat berättelsen totalt.

  3. Ping: [BOK] Rovfåglarnas tid | Gealachs Blogg

  4. Ping: [BOK] Ljusets dotter | Gealachs Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s