Barnfria flygresor

I en insändare i dagens Metro skriver signaturen ”Suss” att hon tycker att det är helt fel med barnfria flygresor. Barn behöver vara med i alla sammanhang för att tränas i hänsyn och tolerans. Visst, det kan jag hålla med om, men faktum är att jag välkomnar barnfria flygresor, det har jag önskat många gånger.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg om samma sak, apropå ett inlägg på Tjuvlyssnat.se, som handlade om just detta:

Jag trodde barn fick göra som de ville på flyget om de har långtråkigt, det var vad en pappa gjorde klart för mig och min man på en resa till just Egypten när hans unge i samma ålder som denna sprungit fram och tillbaka i gången och ryckt i min mans armstöd varje gång han rusade förbi. Vi fick höra att det minsann var upp till oss att boka barnfritt om min man inte kunde stå ut med att inte få sova för att ungen väckte honom hela tiden.

Vad det här barnet lärde sig var knappast hänsyn och tolerans, för pappan visade ju att det var OK att bete sig så här och att vi andra skulle acceptera det.

Den som skrivit insändaren i dagens Metro tycker att sådant väl inte är så farligt:

Nej, säger jag. Barnfria flygresor är en skrämmande utveckling. Vad är sex eller tio timmar av ditt liv? Kan du inte ta öronproppar med och stoppa hörlurar i öronen och hålla ut? Snart ligger du på stranden och det där obehagliga knyttet som sparkade dig i ryggen kommer snart att vara glömt.

Men nu säger hon väl emot sig själv, tycker jag? Om barnen ska lära sig hänsyn och tolerans kan jag väl inte bara tiga och stoppa in hörlurarna? Hur lär sig då ungen att man inte ska sparka på stolen framför? Om ”Suss” förslag ska funka måste väl jag (eller allra helst ungens föräldrar, men det funkar ju inte alltid, som vi ser i exemplet ovan) säga till barnet?

Och vad är dessa sex eller tio timmar av mitt liv? Jo, jävligt jobbiga, för jag kan inte resa mig och gå någon annanstans, dessutom är jag flygrädd, behöver sova bort större delen av flygresan, och ett par hörlurar stänger inte ute ständiga sparkar i ryggstödet så att jag får göra det.

Så visst, social träning i all ära, men jag har lärt mig av föräldern i mitt exempel ovan, och flera andra, att man inte får säga till de små barnen som har tråkigt och måste få springa runt, och då uteblir ju denna hänsyns- och toleransträning i alla fall, så då kan jag väl få välja barnfritt?

(Att vi inte gjorde det på vår Egyptensemester berodde just på att alternativet inte fanns, eller så blev vi inte upplysta om att det gjorde det)

Ett svar till “Barnfria flygresor

  1. Hade absolut bokat barnfritt om alternativet hade funnits. De är fantastiskt uthålliga de där små liven. Trodde inte det var möjligt för så små människor hålla låda (sparka, skrika och springa osv.) i arton timmar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s