Kollektivtrafikvett

Ibland roar jag mig med att lägga in gamla inlägg från min förra blogg, speciellt när jag har lite bloggtorka som nu.

För ett tag sedan läste jag ett inlägg på Familjeliv där en person funderade över varför det är så svårt att ta upp sitt SL-kort innan man kommer fram till T-banespärren. Många går fram och ställer sig mitt för spärren och börjar gräva i lugn och ro efter sitt kort, och stoppar upp för alla andra.

Säger man en sådan här sak kommer alltid någon och anklagar en för att vara stressad. OK, men tänk om jag är det då? Det är väl inget brott att ha bråttom? Eller så kanske jag inte är varken stressad eller har bråttom, mycket folk och trängsel framkallar dåligt humör hos många, speciellt som man faktiskt är på väg någonstans.

Jag skrev ett svar:

”Det där blir jag också tokig på! Ta upp kortet innan man kommer fram till spärren, hur svårt kan det vara? OK, nu låter jag som en överstressad stackare, men ibland handlar det om sekunder för att jag ska hinna med min anslutning. Jag är sällan speciellt stressad, jag vet bara att jag gärna slipper vänta i tjugo minuter på anslutningståget (lokaltåg som går var tjugonde minut som mest), och jag tillbringar hellre mellantiden på jobbet och får saker gjorda istället för att stå och stampa på en perrong.

Det handlar egentligen inte så mycket om stress som om att vi alla ska försöka underlätta för varandra när vi är många. Till saken hör också att många av stationerna i innerstan inte är byggda för den mängd folk som passerar där i rusningstid (T-banan började ju byggas på 50-talet) och då är det extra viktigt att vi gör det så smidigt som möjligt för varandra. Slussen kan ibland bli ett totalkaos med stopp i varenda trappa så att man missar både ett och tre tåg för att man inte kommer upp för de alldeles för smala trapporna.

Fler saker jag tänker på i sammanhanget:

– Stå inte som en stoppkloss utanför dörren när du ska kliva på, utan stå vid sidan av och släpp ut folk som ska av, det blir så mycket lättare att ta sig fram då, när man väl kommer in.
– Du som ska av, vänta inte tills dörrarna öppnats med att resa dig, då får du räkna med att folk kommer att gå in innan du hinner av. Se till att komma av så fort det går istället, för så kul är det väl inte inne i vagnen?
– Tvärstanna inte utanför dörren när du gått av, gå några steg innan du stannar, annars kommer inte folk bakom dig av.
– Tvärstanna inte innanför dörren när du klivit på, ta sikte mot mitten (och/eller en ledig sittplats), så kommer alla på. Extra irriterande när man får en sådan person framför sig och alla platser fylls på av folk som kommer genom den andra dörren utan att jag fått en chans.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s