[BOK] Desirada

Desirada – Maryse Condé

Den här boken kom till mig på ett lite speciellt sätt, som om det var meningen att jag skulle läsa den. Hur det gick till berättade jag om här.

Jag kände inte till boken sedan innan, inte heller hade jag hört talas om författaren. Jag tror inte att jag hade valt den själv om jag stått och valt bok i butiken, möjligen hade jag plockat upp den och läst baksidestexten, men frågan är om jag inte, som jag oftast gör, hade valt något lättsammare, då jag alltid är av den uppfattningen att jag gör så mycket krävande i jobbet och pluggandet, och att jag, när jag nöjesläser, behöver något lättsmält.

Jag tror att ett citat som detta på baksidan hade avskräckt mig:

”Om du har bestämt dig för att bara läsa en enda postkolonial roman i livet, är det Desirada av Maryse Condé du ska läsa. Den sammanfattar allt.”

Den här boken var inte så tungläst, den var dessutom bra. Men jag tror att om jag inte hade hittat den på det sätt jag gjorde, skulle bara orden ”postkolonial roman” fått mig att lägga ifrån mig den. Det låter alldeles för mycket som sådant jag blev påtvingad i litteraturkurserna på universitetet, och som jag sedan förväntades tycka en massa smarta saker om. Och är det något jag tycker är svårt, är det att hitta det där som lärarna tycker är viktigt i romaner. Jag fastnar oftast på helt andra saker.

Men hur som helst – jag tyckte om den. Jag vet att den låg där i rulltrappan för att jag skulle hitta den, men jag vet inte varför ännu. Kanske var det en hint till mig om något, kanske var det för att jag kommer att göra Bookcrossingbok av den, så att den hamnar hos någon som verkligen ska läsa den.

Vi får se.

Marie-Noëlle har alltid undrat vem som är hennes far. Hennes mor var bara femton år när Marie-Noëlle föddes och lämnade henne hos den barnlösa Ranélises. Själv försvann hon till Paris för att söka lyckan. Strax efter sin tioårsdag får Marie-Noëlle brev från sin mor som vill att de ska återförenas i Frankrike. Nu tvingas hon lämna tryggheten på Guadeloupe och resa ut i det okända. I Paris grå förorter väntar ingen öppen famn; mamman är känslokall och avvisande och plågas av minnen från det förflutna.

Marie-Noëlle slutar aldrig att grubbla över moderns hemlighet och när hon nås av beskedet att Ranélise har gått bort, bestämmer hon sig för att resa tillbaka till Guadeloupe och söka sanningen.

Desirada är en berättelse som sträcker sig över tre generationer och tre kontinenter. Det är en familjesaga om förlorad kärlek, om mörka hemligheter och gäckande sanningar. Maryse Condé är Västindiens främsta författare. När romanen Färden genom mangroven utkom på svenska hyllades den av en enig kritikerkår. (Adlibris)

Ett svar till “[BOK] Desirada

  1. Ping: Lästa böcker 2010 | Gealachs Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s