[BOK] Sigrids hemlighet

Sigrids hemlighet – Karin Wahlberg

Det här är andra delen i en serie, som ska följa en släkt genom historien. Alla delar skrivs av olika författare. Första delen läste jag i juni förra året. Del två handlar om barnbarnet till en av huvudpersonerna i den första delen. Hoppet i tid var alltså inte så stort. Den här berättelsen börjar år 1026.

”Sigrid har blivit tillsagd att se efter lillebror. Men när hon vaknar är han borta och trots att hon frågar både trälar och husfolk hittar hon honom ingenstans. Förtvivlan sliter i bröstet och när Sigrid äntligen hör broderns röst bryr hon sig inte om att ljudet kommer från skogen, den mörka och farliga. I bara särk och utan något på fötterna springer hon genom snåren, bort från tryggheten på gården och in i skogen. Där hittar hon till slut brodern.

Men det är också där Sigrid råkar ut för något fruktansvärt. Något hon aldrig berättar för någon. Händelsen förändrar hela Sigrids liv, men är för alltid hennes hemlighet.

Sigrids hemlighet utspelar sig i början av 1000-talet i och omkring Sigtuna. I fokus står den tidlösa kärleken mellan föräldrar och barn, och den ständiga rädslan att förlora den man älskar. Karin Wahlberg har skrivit en medryckande och finstämd roman om livet kring Mälaren under perioden mellan vikingatid och medeltid” (Adlibris)

Jag tycker att stilen i de båda böckerna känns rätt sammanhållen, trots att det är olika författare. Men tanken är väl att det inte ska kännas som alltför stor skillnad när man läser serien i en följd.

Det mest intressanta är egentligen miljöerna, i den mån de nu stämmer överens med hur det verkligen var på den tiden. Antagligen har författaren gjort sitt bästa för att hålla sig så nära verkligheten, så mycket man nu kan göra det, i och med att mycket måste bli gissningar. Mig spelar det faktiskt inte så stor roll, så länge det känns rimligt och det tycker jag att det gör.

Tyvärr tycker jag att berättelsen känns lite ”tunn” på sina håll. Ett par trådar hade gärna fått utvecklas lite mer. I vanlig ordning är jag så klart orolig för att jag läst lite för slarvigt och missat någon detalj, men det finns ett par saker som känns som om de bara ”försvinner”.

Men jag ser fram emot att se vart den här serien tar vägen. Del tre ska tydligen komma ut i höst.

7 svar till “[BOK] Sigrids hemlighet

  1. Säkert ett bra val i sommarsolen!!

  2. Det stämmer utmärkt med utgivning i höst, lyssnade på författaren (Catharina Ingelman-Sundberg) idag och den verkar intressant!

    • Hoppas det, jag är lite skeptisk till henne, av någon anledning. Har egentligen ingen anledning, då jag inte läst något av henne, men jag har fått för mig att jag inte skulle gilla henne. Knasigt, egentligen…

  3. Jag var också skeptisk till henne, men sa min syster att hon faktiskt inte var så dum ändå. Hon var rätt rolig att lyssna på.

  4. Ping: Lästa böcker 2010 | Gealachs Blogg

  5. Ping: [BOK] Sigrids hemlighet | Gealachs Blogg

  6. Ping: [BOK] Tempelbranden | Gealachs Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s