Bloggtips – Den bruna maten

En vän till mig skrev på Facebook om bloggen ”Den bruna maten”. Bloggaren recenserar en samling receptkort från 70-talet. Riktigt kul! Det inspirerade mig att plocka fram en sådan som jag har, och som jag räddade undan en städningsräd medan jag fortfarande bodde hemma. Jag tycker inte att man ska slänga viktiga historiska dokument. Det visade sig att en av de samlingar som bloggen handlar om, faktiskt är samma som jag har.

På baksidan av kortet med lussebullarna står det ”1974”, antar att resten är från däromkring också, även om det kortet inte riktigt ser ut att vara en del av den egentliga samlingen.

Nu tänker jag inte ge mig på att laga mig igenom alla dessa kort, vilket bloggaren ovan förmodligen tänkt sig, men något kanske jag testar. En del är säkert riktigt gott. Men maten var mycket tråkigare förr, anser jag, och framför allt hade inte matfotograferandet kommit dit det är idag, så inte ser det roligt ut heller. I jämförelse med dessa bilder ser faktiskt de svartvita bilderna i min receptbok från 1934 mycket aptitligare ut.

Tittar man på vad som står i den trevliga boken Flyt  (Förbättringar i Sverige sedan 70-talet) om rekommendationer för användande av vitlök: ”När vitlök introducerades i handeln 1972 uppmanade recepten i kokböckerna från tiden till försiktighet. En potatisgratäng skulle smaksättas genom att man gned formens kant med en halv klyfta, annars blev det för starkt”.

Det här brukar maken och jag citera när vi klämmer ned tre-fyra klyftor i en maträtt. Kryddningen är också den mycket roligare idag.

Några bilder av korten måste det ju bli, men resten får ni kolla på hos ”Den bruna maten”:

(Som lite extra kuriosa kan nämnas att jag på ett av korten hittade en liten, liten tidningsnotis fastsatt med ett gem. Det var mammas kusins förlovningsannons från 1982. Tja, hade hon inte satt fast den i receptlådan hade den nog kommit bort 🙂 )

5 svar till “Bloggtips – Den bruna maten

 1. Tack för knuffen! Boxen skall du vara rädd om – heder till dig att du räddade den!

  Familjen Bruun äger faktiskt två receptboxar, utgivna av två oberoende förlag. Din är en av dem och det är också den som vi tillagat minst ur, antagligen för att den är något mer normal än den andra. Dock är det äpple i väldigt många rätter… Men prova – det är kul (men tomatgelén kan du skippa…)

  Lussebullskortet tillhör nog inte boxen (vi har det inte) men jag håller med om dateringen. Trots att det ingenstans i någon av våra boxar finns ett enda årtal publicerat nånstans. De måste verkligen ha insett hur enkelt det skulle bli för framtidsmänniskan att gissa sig till rätt årtionde…

 2. Sådan samling hade mamma också. Jag har INTE tagit över den…

 3. Tomatgelé med äpple! Puh! Tur man slipper äta det…Hälsningar
  Honeybeeve

 4. shit va roligt. jag kommer åså ihåg dedära lapparna nu! =)

 5. Jag har två såna där boxar proppfulla med recept.

  Håller med om att bilderna på maten på recepten inte ser allt för bra ut, knappt aptitliga.. 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s