Koncentrationsövning

Det kräver en hel del koncentration för att skriva in alla uppgifter i släktträdet. Jag som har svårt med siffror har en tendens att skriva in datumen tokigt, byter plats på månad och dag väldigt ofta, till exempel.

Sedan blir det snabbt många personer att hålla reda på, jag måste flytta mig upp och ned i det gamla släktträdet och försäkra mig om att jag inte missar någon. Att de har snarlika namn allihop gör inte saken lättare.

Men det är bra att friska upp minnet, jag har ju inte hållit på med det här på två år. Det är en speciell känsla att skriva in folk som föddes i slutet av 1600-talet och veta att de är släkt med mig. Just nu håller jag på att lägga in alla på farfars sida, och de har hållit sig inom samma byar i närheten av Rättvik, där många av deras ättlingar fortfarande bor. En del har dock rest iväg, vi får till exempel veta att min farfars farfars farmors far(!), som föddes 1744 i Gärdebyn, dog 1794 i Stockholm. Varför hade han rest dit, undrar man då. Var familjen också i Stockholm, eller var frun och barnen hemma och fick besked om att han dött långt borta? Vad dog han av? Det lär vi nog aldrig få veta, men spännande är det…

6 svar till “Koncentrationsövning

  1. Det skulle vara kul att släktforska, men jag prioriterar annat.

  2. Spännande! Jag vet en del om ena sidan av familjen, men på den andra går det inte, vi vet inte vart ”anmodern” kom ifrån..

  3. Åh vad spännande! Jag släktforskade när jag var yngre, kom ända till 1500 talet innan jag tröttnade.

  4. Använder du dig enbart av Genline? Vet nämligen inte om man kan gå vidare med ngt annat (såvida man inte söker upp kyrkoböckerna)…

    • Jag använder just nu bara Genline. Jag vet att det finns en ny tjänst, Arkiv Digital, som gjort bättre scanningar av kyrkböckerna, men jag tror inte att de är helt klara med alla böcker ännu.

  5. Åh, det kanske man skall testa någon gång. Tack för tipset och lycka till med släktforskningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s