Nämenvaf…

”Under kursen skulle deltagarna se på vardagliga uppgifter ur ett könsmaktsperspektiv.
– Om jag bar in maten och min fru packade upp, så var det ett könsmaktsbeteende, och hade och hade inget att göra med att jag är dubbelt så stark. Allt som var manligt beskrevs som förtryck gentemot det kvinnliga, medan jag såg det som en arbetsfördelning som bland annat beror på att mannen valt det som är tyngst”.

Jag skulle också bli förbannad och inte så lite ifrågasättande om jag fick höra att det är ”könsmaktsordning” om min man bär hem matkassen och jag packar upp. (OK, igår bar han hem den och sedan glömde vi båda två att packa upp den tills vi skulle ta fram mjölken och undrade varför den inte stod i kylen, men det är en annan historia)

Och om jag dessutom hade fräckheten att hämta kaffe under föreläsningen? Och tänk om jag också skulle ha mage att efterfråga vetenskapliga belägg?

Undrar om jag också skulle bli av med jobbet om jag ifrågasatte en sådan sak. Att vi råkar välja den av oss som fixar uppgiften bäst har väl inget med saken att göra, för jag är programmerad att låta min man bära åt mig, eftersom han är starkare? Hade jag varit den starkare hade väl jag burit? Undrar om det är en förmildrande omständighet att jag har en skadad högerarm?

För övrigt lider jag under ett svårt förtryck eftersom min man håller upp dörrar för mig, senast igår när vi var på café.

Artikeln hittad via Tanja Bergkvist, som också säger: ”Dessutom kanske man snart kan bli klassad som havandes en personlighets-störning om man inte delar genusmaffians värdegrund eftersom definitionen enligt läkarkåren lyder: ”Individer med en personlighetsstörning har vissa tanke- och beteendemönster som tydligt skiljer sig från majoriteten av befolkningen”.

Maken och jag lider uppenbarligen av svår värdegrundsstörning.

6 svar till “Nämenvaf…

 1. Hej Gealach! Det tycks ju ju per definition så att det som kvinnan gör är underordnat oavsett vad, men vem har bestämt detta? Är det inte mannen som är underordnad som får bära allt det tunga? Det går alltid att vinkla vartenda beteende så att genusvetarna får ”bevis” för sin könsmaktsordning. Hur ser förresten denna maktordning ut i samkönade relationer? Hur värderas vad som är under- och överordning där? Kanske är dessa de enda relationer som är ”jämställda”? Här kan man slumpa ut en svammelartikel med The Postmodernism generator: http://www.elsewhere.org/pomo/
  Kanske denna genusvetarna använder sig av i sin forskning? 😉

 2. Va??? Låt sunt förnuft råda …

 3. Fast det är väl just det att sakerna bevisligen värderas olika som problematiserar det? Eller?

  Visst har män ett bättre basunderlag för att få mer muskelmassa än kvinnor, men det betyder ju inte att alla män de facto har det. Sedan handlar det väl närmast om att medvetandegöra sig om varför man fördelar som man gör, snarare än att slaviskt fördela det manligt/kvinnligt för att det alltid har varit så och alltid kommer att vara så. Eller?

  @Tanja: Givetvis kan man ju diskutera vem som utnyttjar vem, men om det ligger fastslaget enligt genus, så blir det väl knappast bättre om det skulle vara kvinnor som utnyttjade män. eller?

  Och vad gäller samkönade par, så är de väl närmast placerade utanför spektrumet i viss mån, eftersom det finns en heteronormativitet sida vid sida med ”könsmaktsordningen”. Men det är ju även där värt att notera att det inte sällan frågas av samkönade par vem som är mannen och vem som är kvinnan i förhållandet. Könsrollerna är såpass starka och hyfsat tydligt definierade att de alltså kan appliceras och omdefiniera en man eller kvinnas ”kön” i en given situation. Allt på grund av beteenden som har föga att göra med kön till att börja med.

 4. Ibland går de här idéerna om könsroller lite väl långt…
  Var glada att ni lider av en värdegrundsstörning ni !
  Det verkar sunt tycker jag !

 5. Jag är 154 cm lång och väger ca 49 kg. Jag är inte så stark. Min man är 182 cm lång och väger runt 82 kg… han är en hel del starkare än vad jag är.

  Därför är jag mycket tacksam om han bär hem de tyngsta matkassarna från affären så att jag slipper dra dem på asfalten, vilket skulle innebära att de går sönder rätt så snabbt! 😉

  Tänk att jag hittade hit, du har flyttat runt en hel del… ;D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s